Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het gebruik van mondkapjes regelmatig onderwerp van discussie geweest. Uiteindelijk heeft de Nederlandse overheid ervoor gekozen om de mondmaskers wel verplicht te maken in het openbaar vervoer, maar het gebruik van medische mondmaskers is daarbij dan weer niet toegestaan. Wat ons betreft is het daarom handig om te kiezen voor een duurzame oplossing: uitwasbare mondkapjes.

Uiteenlopende meningen over mondkapjes

Internationaal wordt het nut van mondkapjes betwist, zeker wanneer het gaat om niet medische mondkapjes. Het RIVM is altijd kritisch geweest over het gebruik, ook in het openbaar vervoer. Zij vinden het geen prioriteit, en vinden het belangrijker dat mensen met klachten thuisblijven. Ook goede hygiëne en afstand houden zouden van een groter belang zijn, ten opzichte van mondkapjes. Andere landen, zoals Spanje en Italië, zijn veel strenger met het gebruik van mondmaskers.

Toch verplicht in het ov

Misschien wel onder druk van de publieke opinie heeft Nederland na verloop van tijd toch besloten om mondkapjes verplicht te maken in het openbaar vervoer. Daarbij is echter nog maar eens aangegeven dat het effect minimaal is. Volgens premier Rutte ontbreekt een duidelijk wetenschappelijk bewijs van het nut. Vanwege schaarste in de zorg, mogen mensen alleen mondkapjes gebruiken die niet geschikt zijn voor medisch gebruik. Zelfs zelfgemaakte maskers zijn oké.

Mondkapjes in het ov

Duurzaam op weg met uitwasbare mondkapjes

Wil je het duurzaam aanpakken? Aangezien er toch geen eisen zijn, is het misschien verstandig om uitwasbare mondkapjes te kopen. Je voldoet dan gewoon aan de eisen, en kunt je mondkapje na gebruik gewoon in de was doen. Het katoen heeft een lange levensduur, waardoor je direct geld bespaart. Daar komt nog bij dat wegwerp mondkapjes behoorlijk belastend zijn voor het milieu. Inderdaad, herbruikbare mondmaskers zijn een uitstekende keuze.

Enorme groei van aanbod

Per 1 juni 2020 is het gebruik van mondkapjes in de trein, bus en andere vormen van openbaar vervoer verplicht. Voorafgaand aan deze datum zagen veel ondernemers kansen. De handel en productie van niet-medische mondkapjes steeg direct enorm. Ook gingen mensen thuis zelf aan de slag met de naaimachine. Het gevolg is een markt die wordt overladen met mondkapjes. Je kunt ze kopen in werkelijk alle denkbare designs, bijvoorbeeld in de stijl van je favoriete voetbalclub. Het zorgt voor een kleurrijk schouwspel op stations door het land.